Column; Schaf pakken af bij minioren zwemmen!

26 feb’17 door Janco Nolles

Al een aantal keer heb ik vraagtekens geplaatst bij het gebruik van dure wedstrijdpakken bij minioren. Nu plaatste de Amerikaanse site YourSwimbook vandaag een artikel met de vraag vanaf wanneer zwemmers moeten beginnen met het dragen van “Tech Suits”. Tech Suits zijn de dure wedstrijdpakken zoals de Speedo FastSkin LZR, Arena Carbon, TYR Avictor, etc. Aanleiding voor het bericht is een regelwijziging door een belangrijke organisatie binnen het zwemmen in Amerika waardoor kinderen van 5-10 jaar niet langer van dit soort pakken mogen dragen bij bepaalde wedstrijden. Dit lijkt een goed moment om te kijken naar het gebruik van dure wedstrijdpakken in het Nederlandse zwemmen.  Een dergelijke regel is ook in Nederland nodig voor het minioren zwemmen. Daarnaast moet er bij de junioren goed gekeken worden hoe er met de wedstrijdpakken wordt omgegaan.

Zwemmers dragen pakken omdat dit een aantal voordelen met zich mee zou brengen. Volgens de fabrikanten verminderen pakken weerstand, wordt vermoeidheid uitgesteld door druk te leveren op de spieren en zorgen de pakken dat er meer kracht uitgeoefend kan worden bij start en keerpunten. Maar bovenal lijkt het mentale aspect van het dragen van een pak bij te dragen aan het verbeteren van de persoonlijke records.

Minioren ervaren niet dezelfde voordelen van een pak als senioren. Wanneer je rondkijkt bij een minioren wedstrijd zie je dat de pakken die eigenlijk ontworpen zijn voor senioren niet passen bij de lichamen van kinderen. Kinderen lopen rond in pakken waar ze ‘nog in moeten groeien’ waardoor de twee belangrijkste voordelen van het pak verdwijnen. De weerstand wordt hierdoor juist groter en er is geen compressie op de spieren. En als een pak bij een kind wel past dan is dit zeer tijdelijk. Het kind groeit namelijk enorm in deze periode.

Pakken dragen niet bij aan het ontwikkelen van het talent dat bij kinderen aanwezig is. We laten kinderen op jonge leeftijd zien dat ze een pak nodig hebben om sneller te zwemmen. Hiermee leren we kinderen niet om vooruitgang aan zichzelf toe te schrijven (interne attributie), maar we laten ze denken dat ze sneller zijn geworden door een sneller pak. Andersom wordt het geloof dat ze niet snel kunnen zwemmen zonder pak al vanaf jonge leeftijd bij kinderen naar binnen gebracht. Kinderen op deze leeftijd moeten leren dat alleen zijzelf er voor zorgen dat ze beter worden.

De laatste grote vraag is of de sport er beter van wordt. Zwemmen is door de vele trainingsuren, grote rijafstanden en inschrijfgeld bij elke wedstrijd een dure sport. De contributie ligt voor sommige miniorengroepen op 500 euro per jaar. Een top model wedstrijdpak kost al snel 300 á 400 euro. Dit geld wordt niet gestopt in het beter maken van de vereniging of de zwemmer, maar in een pak dat presteren op korte termijn moet bevorderen. Het geld dat naar dure wedstrijdpakken gaat bevordert op geen enkele manier de zwemsport in Nederland maar zorgt er voor dat de kosten van de sport nog hoger worden. Hierdoor wordt een groep mensen met minder geld uitgesloten van de sport.

Dat de dure wedstrijdpakken bij minioren geen toegevoegde waarde hebben lijkt duidelijk. Bij junioren gelden echter dezelfde argumenten. Er moet goed nagedacht worden of wedstrijdpakken ook bij junioren verboden moeten worden. Als alle zwemmers binnen Nederland zich moeten houden aan deze regel dan zwemt iedereen in dezelfde omstandigheden.

Minioren zwemmen moet er op gericht zijn om kinderen met veel plezier zichzelf te laten ontwikkelen. Dure wedstrijdpakken hebben hier een averechts effect op. Geen enkel talent is goed geworden dankzij een wedstrijdpak terwijl wij kinderen op jonge leeftijd laten denken dat ze een pak nodig hebben om goed te worden.
Daarom lijkt het mij goed dat wij als trainers kritisch gaan kijken naar de manier dat we met wedstrijdpakken omgaan binnen de vereniging. Welke afspraken maken we bij minioren en junioren over het gebruik van pakken? Daarnaast is het de vraag aan de KNZB om los van sponsorbelangen te kijken naar de belangen van de jonge zwemmers. Zij hebben geen baat bij het aanblijven van de pakken en het algemene beleid zou hier op afgestemd moeten worden.

 

Janco Nolles

Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Kees-Jan van Overbeeke. De foto’s zijn van de finales van de basisschool- zwemkampioenschappen in Eindhoven welke tijdens de swimcup 2016 werden gezwommen.

10 Comments on “Column; Schaf pakken af bij minioren zwemmen!”

 1. Ben het helemaal eens met bovenstaande artikel.
  Voor wat betreft de grens wat een ‘snel’ badpak is en wat niet zouden we in ieder geval als eis kunnen stellen dat pijpjes bij zowel meiden als jongens niet meer toegestaan worden.
  Je krijgt bij de meiden dan weer gewone badpakken en bij de jongens maximaal het rechthoekige design, dus geen bedekking van de bovenbenen meer.

 2. Helemaal mee eens.

  1 Van onze zonen zwemt bij de top Junioren 1, maar heeft geen carbonbroek aan.
  Zijn huidige broeken geven hem een beter gevoel dan zijn carbonbroek. Hij laar daarom zijn carbon broek ook in de tas als reserve broek.
  Er zijn dus wel degelijk goede prestaties mogelijk zonder deze dure producten.

 3. Ik ben het er niet mee eens. Want heel veel kinderen hebben net een hele dure badpak gekocht en wordt het opeens afgeschaft. Er zijn allemaal badpakken van 300 euro en heb je die gekocht en mag je er niet mee zwemmen. ( als ze het gaan afschaffen moeten ze al het geld van die badpakken terug geven.

 4. afschaffen dus omdat het duur is. is dus een artikel geschreven door een ouder die het geld niet heeft/gunt. als kinderen met zo’n pak denken dat ze harder gaan, en dit ook realiseren, is de missie geslaagd.

 5. Hier ben ik het wel mee eens, Je kunt ook gefaseerd de pakken uit laten stromen, dus de zwemmer of zwemster het pak laten dragen tot hij of zij er uit gegroeid is. En dat is doorgaans met 1 – 1,5 jaar.
  Het gaat Hier in het artikel om de hightech pakken en niet de goedkopere varianten, Als de Arena Fast Skin die rond €120, — tot €150, — en de jammers vanaf €50,– Andere merken hebben ook dergelijke pakken in deze prijs categorie. Wil je die dan ook afschaffen??

 6. Ik ben het eens met het sukjte “deze pakken zijn voor volwassenen gemaakt”.. Als we bijvoorbeeld kijken naar de carbon arena pakken.. De maten vervan gaan van een duitse 26 tot een duitse 40. Deze pakken horen strak te zitten en te maatstaf is, zolang je erin past is hij niet te klein. Ik ben 1.80, 65kg en draag een duitse 30, dit is dus de 3e maat. Dus grof gezegd is de kleinste maat gemaakt voor iemand die minimaal 1.65 is en 55kg weegt. Een minioor of zelfs een kleine junior is naar mijn ervaring vaak tussen de 1.40-1.60, heeft nog geen vrouwelijke vormen. Sluit een pak onvoldoende strak aan, dan heeft het meer weerstand dan voordeel. Ik vind de pakkenverkopers hier grotendeels fout in zitten, veel ouders weten immers niet beter.

 7. Ben het er niet mee eens.
  In elke sport en in het dagelijkse leven heb je kleding van goedkoop tot extreem duur. Dat is aan de ouders om te bepalen wat zij kunnen en willen uitgeven.
  Ook zijn er genoeg badpakken en jammers die minioren maat hebben, de goedkopere versies van de extreem dure. Je hebt ze al vanaf 39,95, wat ook ongeveer een gewoon badpak kost.
  Ook voelen kinderen zich hier vaak prettiger in. Het schaamte gevoel ontwikkeld zich al op jonge leeftijd. Een pijpjesbadpak geeft meer vertrouwen bij bijvoorbeeld de maandelijkse dagen.
  Zelf denk ik dat je deze ontwikkeling van kleding niet kan en mag tegen houden. Wel kan je als trainer/vereniging een goede voorlichting geven aan de leden omtrent deze kleding. Stel daar een presentatie van op en laat deze door de verenigingen uitdragen.

 8. Absoluut mee eens! Je kunt best een jammer en een badpak met pijpjes laten zwemmen, maar geen dure carbon versies. Te duur en het heeft totaal geen zin, in de techniek valt nog veel meer winst te behalen.
  Van mij mag het ook nog afgeschaft worden voor de junioren 1 meisjes. Zodat je vanaf junioren 2 de keuze hebt om het wel of niet aan te schaffen.

 9. top column.
  Ik vind ook dat ze snelle zwemmers gewichten moet laten dragen zodat alles wat eerlijker wórdt. Er is toch niets meer aan voor minder getalenteerde zwemmers ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *