FRANK OPENDE OGEN idee voor Minioren dl 2

 9 jan’18 door: Ronald Veenstra

Frank is nog steeds zwemouder en helpt nog steeds bij de club met allerlei activiteiten. Hij schijnt zelfs sponsor geworden te zijn van de club die ik inmiddels verlaten heb. Maar de dingen die me dankzij hem duidelijk geworden zijn, staan me twee jaar later nog steeds bij en zijn een aanzet geweest tot het stuk wat ik al jaren van plan ben te schrijven. Nu op een regenachtige decembermiddag moet het er maar eens van komen.

Ik maak mij grote zorgen over de staat van het Nederlandse zwemmen en dan met name onze brede basis is in gevaar. De aantallen jonge zwemmers nemen in een enorm tempo af. Kinderen stromen vaak pas rond hun achtste in nadat ze andere sporten hebben geprobeerd.  De kinderen, die in andere sporten niet zo goed waren, komen uiteindelijk weer terug in een zwembad. Zwemmen was zo gek nog niet.

De grote natuurlijke instroom gelijk na het Zwem ABC is weg. De invoering van Superspetters ten spijt. De meeste kinderen zijn rond hun vijfde of zesde jaar ‘klaar’ met leren zwemmen en gaan dan op ‘een echte sport’. Dit gebeurt ook omdat er vanuit de KNZB eigenlijk helemaal geen mogelijkheden zijn om aan wedstrijden deel te nemen. Ik heb in mijn zoektocht naar een leuke zwemclub maar 1 club gezien waar ze wel iets konden met hele jonge kinderen en daar een leuk programma voor hebben, dat was in Hoogeveen. Mijn complimenten.

Het wedstrijdzwemmen heeft volgens mij een renovatie nodig. Uiteraard heb ik een paar ideeën.

Wedstrijden

In de eerste plaats moeten we op een andere manier naar wedstrijden gaan kijken.  Wedstrijden moeten binnen een uur afgelopen zijn en de kinderen moeten constant bezig zijn of met korte rustperiodes.

Daarnaast vind ik een groot probleem van het minioren zwemmen dat het zo meetbaar is. Jouw tijd kan met zwemmers in het gehele land vergeleken worden en wat blijkt je staat in de top 10! Ouders en trainers en zwemmers worden super enthousiast.  Geweldig !!! Nog een wedstrijd. Kom op doe je best als je er drie seconden weet af te halen dan kun je tijdens de jaargangwedstrijden een medaille winnen! Op het podium bij de jaargangfinales… Fantastisch. Het lukt, “ wat is het toch een geweldig ventje”.

Het enige probleem is dat uit onderzoek blijkt dat de kampioenen van onder de twaalf vrijwel nooit de kampioenen bij de senioren worden. Een medaille onder de twaalf op een Landelijke Finalewesdtrijd zegt eigenlijk niks. Helaas is het vreselijk moeilijk om de lol erin te houden voor zwemmers als het elk jaar een beetje minder gaat zeker tot het moment komt dat het al hartstikke moeilijk wordt om zelfs maar een limiet te behalen voor de nationale kampioenschappen.

Een Kampioen onder de twaalf gaat het heel moeilijk krijgen in deze sport. Dat is een gegeven en wat doen we er eigenlijk mee ? Waarom creëren we mini topsporters die nooit aan topsport gaan doen.

Kortom in onze basis gaat het niet zo goed. Hoe kan dit beter ?

wordt vervolgd in deel 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *