Frank gaat door, idee voor minioren dl 3

16 jan’18 door: Ronald Veenstra

Frank…… Is nu al jaren betrokken bij de zwemclub en zijn kinderen zwemmen nog. Kennelijk heeft de sport nog genoeg elementen in zich om succesvol te zijn en nog decennia mee te kunnen, maar er moeten wel dingen anders. Wat is het sterke aan onze sport ? Ik geloof heel erg in het samen trainen van jongens en meiden samen en ook is het geweldig dat een zwemteam vaak bestaat uit  zwemmers van veel verschillende leeftijden. Deze teams die samen presteren in competitie wedstrijden en samen estafettes zwemmen. Estafettes het hoogtepunt van de meeste zwemwedstrijden.

Kunnen we deze elementen niet meer gebruiken om te komen tot een nieuw format? Ik denk het wel. Ik pleit voor een radicaal andere benadering van ons wedstrijdzwemmen in de basis. Wat mij betreft wordt het complete minioren wedstrijdzwemmen zoals het nu bestaat afgeschaft.

We gaan alleen nog in kleine teams van meisjes en jongens gemixt estafettes zwemmen. We gaan zwemmen als teamsport brengen tot het twaalfde jaar en daarna gaan we langzaam een transitie maken naar steeds meer individuele afstanden.

We zouden competities kunnen maken net als bij teamsporten waarbij teams tegen elkaar zwemmen en bijvoorbeeld via poule systemen steeds allerlei estafettes tegen elkaar zwemmen en waarbij de winnaars punten krijgen voor een overwinning in plaats van een tijd. Het winnen wordt belangrijker dan de prijs die je wint.

Een mooie zwemwedstrijd voor instromers zou kunnen zijn:

Estafettes…. niet alleen voor minioren inspirerend

Er wordt binnen de club een team gevormd van 6 kinderen jongens en meisjes gemengd. Dit team gaat naar de eerste wedstrijd als een team. De wedstrijd bestaat uit vier estafettes de 6 x 25ss, de 6 x 25 rugcrawl, de 6 x 25 vrije slag, en een mixed estafette van 2 x 25 rc, 2 x 25 ss, 2 x 25 bc. Na iedere race krijgt de winnaar drie punten en de verliezer krijgt er een.

Tijdens de wedstrijd zijn er geen rustpauzes dus de estafettes worden achter elkaar gezwommen. Het team met de meeste punten wint de twee kamp. Een complete wedstrijd zou kunnen bestaan uit twee of drie van deze tweekampjes en dan is de wedstrijd binnen een uur afgelopen.

Uiteraard heb ik ideeën voor wanneer kinderen ouder worden , maar het bovenstaande voorbeeld illustreert prima hoe ik de ideale wedstrijden voor jonge kinderen zou zien. Samen racen binnen een team, samen winnen en verliezen schept een band. Het publiek ziet haar favorieten veel aan het werk in spannende wedstrijden. Bovendien zijn ze niet de hele zaterdag kwijt aan een zwemwedstrijd waarin hun kind een minuut in actie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *